EL MASOS

EL PATRIMONI  I LA HISTÒRIA DELS MASOS I ELS SEUS ENTORNS

RECORDS DELS MASOS.

PEPITO SEQUEDAT (Josep Caritg i Puig). Fou un dels residents més singulars dels masos, protagonista de moltes anècdotes. Va néixer al Mas Cassà, on els seus pares foren masovers. Es casà amb Maria Cristòfol de Ca la Xica de Torroella de Montgrí. Fou masover del Mas la Pletera, quan el propietari era Antoni Pou, on hi tenia vaques, ànecs, etc. que engegaven a les closes prop de mar.

Deien que feia aixecar els seus fills de bon matí perquè escuressin les corts; però ell continuava dormint. Durant la guerra civil, quan ja tenia 43 anys, fou cridat a files, però es va amagar i no hi va anar.

Va comprar el Mas Xifrers, on hi va anar a viure l’any 1940. Fou conegut amb el motiu de ‘Pepito sequedat’ perquè sempre deia ‘quina sequedat que ens ha de matar’.

Ara que s’està recuperant l’espai de la Pletera, el projecte Life Pletera té com a primer objectiu la restauració integral i definitiva del sistema de llacunes costaneres de la Pletera, amb la finalitat de recuperar-ne la funcionalitat ecològica, la qual actualment es veu alterada a conseqüència de la urbanització parcial de l’espai. Aquest objectiu inclou que el sistema pugui respondre adequadament a les previsions del canvi climàtic (increment del nivell del mar i major freqüència de pertorbacions intenses) i garanteixi la funcionalitat ecològica del conjunt, tant a curt com a llarg termini.

 

EL MOLÍ DEL MIG.

Un dels trets més destacats i de major bellesa és el seu rellotge de sòl.  El 2013 va rebre l’encàrrec per dirigir la seva restauració Francesc Clarà, membre de la societat catalana de gnomònica. Es van conservar les línies, el dibuix de la sanefa i altra ornamentació del rellotge original, datat el 1783. A les fotografies (societat catalana de gnomònica) es pot observar el seu aspecte actual i antic

13669186_1803571059862732_1904742092338365708_n13770364_1803571043196067_6410145877947733762_n

EL MAS I L’ERMITA DE SANTA MARIA DEL MAR.

Tot i que estan construïts al damunt d’una antiga vil·la romana, tenen el seu origen en una cel·la benedictina, dita de Càrcer, depenent del monestir de Santa Maria d’Amer; la qual està documentada des de l’any 844.

En la desamortització de 1843 fou adquirits per la família Mascort, que n’és l’actual propietària. A la capella, que és de nau única amb capçalera carrada, hi destaca una petita pica esculpida en marbre. Al mas i a l’ermita es realitzen una part dels actes de la Festa dels Masos de Torroella i l’Estartit, que aquest any tindrà lloc els propers 3 i 4 de setembre.

Podeu anar reservant les dates. Les fotografies pertanyen a l’exposició que vàrem realitzar amb l’Associació Amics de la fotografia sobre els Masos del Parc Natural.

Santa Maria 7_Sofia      Sta.M.del Mar-Montse IMG_3934

 

EL MAS D’EN PI.

Els masos i la petita ramaderia (gallines, ànecs, etc.). Aquest mas havia estat famós abans de la Guerra Civil per la seva avicultura.

L’any 1921, els masovers (la família Coll), reberen premis pels seus lots d’oques i ànecs en el segon concurs de petita ramaderia que organitzà el Sindicat Agrícola de Torroella de Montgrí. Avui les coses han canviat; en el Rec Vell, on abans nedaven els ànecs, ja pràcticament no hi passa aigua.

maspi   mas-pi-certificatmas-pi

EL MAS RAL

És un dels edificis més rellevants vinculats a l’AMTE.  L’element més destacat és la torre de defensa del segle XVI contra pirates barbarescos. És un mas de gran bellesa, que li ve donada en gran part per la seva senzillesa. 

masQuadre12        639Q0876

 

TORRE DELS MOSCATS

És una torre que es troba al municipi, declarada  BCIN. És una torre de guaita, construïda als segles XVI o XVII, que devia servir de punt intermedi entre els punts de vigilància propers al mar i la població.  La Torre que es troba aïllada, a uns 3 kilòmetres de la vila de Torroella de Montgrí, es ta construïda al mig d’un olivar, en els primers replans del vessant meridional del Montpla i molt a prop de les Dunes. Té forma cilíndrica i té gairebé tota la seva alçada, fins i tot conserva quatre merlets, rectangulars.

La seva porta d’entrada es situa al nivell del primer pis i té forma rectangular però és més ampla que alta. La resta d’obertures són petites.  A l’interior es conserven dues voltes cupulars que conserven la trapa i les marques concèntriques de l’ encanyissat emprat per construir-les. A la base de la torre hi ha una obertura d’entrada molt mal feta que correspon a una època tardana quan la torre es va fer servir de barraca agrícola.

MAS RAMADES

Masia restaurada ara fa 10 anys, pertany a una mateixa família des de 1873, antigament, hi  vivien uns masovers, que treballaven la terra i tenien vaques. En l’actualitat, tot i que esta reconvertida en casa rural, l’edifici continua mantinguent el seu estat original i les seves terres.

Situada a mig camí de Torroella de Montgrí i l’Estartit, a peu de muntanya, aquesta finca es troba molt a prop de les Dunes. Des de la masia, es pot veure la plana del Ter, el mar i el cap de Begur a més de les masies fortificades com Torre Quintaneta, Torre Gran,…